Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a incheiat duminica, 12 septembrie, cu o plimbare pe Dunare de la Orsova la Cazane, cu povesti despre locurile unde alta data au locuit oameni si care acum au disparut din motive pur economice. Iar daca filmele din Festival au vorbit despre Ada Kaleh, ultima zi din festival ne-a purtat pe langa locurile unde alta data era aceasta insula.
Ziua de sambata, 11 septembrie a fost dedicata Albaniei si a debutat cu o discutie lunga despre cinematografia balcanica, despre complexul provincialului, despre utilizarea acestui complex astfel incat sa ne aduca un avantaj, despre lipsa spectatorilor in sali in ciuda premiilor tot mai multe.
Deoarece nu ne-am hotarat daca introducem sau nu si Republica Moldova in suflul balcanic, am urmarit cu totii unul dintre cele mai celebre scurt-metraje moldovenesti, “Cand se stinge lumina”, de Igor Cobileanski. A urmat apoi conferinta de presa dedicata filmului ce a rulat in inchiderea festivalului: “Nunta in Basarabia”, in regia lui Nap Toader. Au fost prezenti: producatorul filmului Dan Ratiu, producatorul delegat Dan Burlac, regizorul Nap Toader si actorul Constantin Florescu.
Dupa-amiaza a fost inveselita de un grup de invitati ai Ambasadei Albaniei, care au oferit publicului un spectacol de muzica si dansuri albaneze, alaturi de placinta cu praz specifica tarii pe care o reprezentau.
Au urmat scurt-metraje albaneze si discutii cu regizorii albanezi Piro si Eno Milkani, tata si fiu: tatal, regizorul filmului de seara, “Tristetea Doamnei Schnajder” (la care a lucrat impreuna cu Eno) si fiul, regizor al scurt metrajului “Raiul Abandonat”, proiectat de la ora 18.30.
Dupa proiectia celor doua filme de seara, “Tristetea Doamnei Schnajder” si “Nunta in Basarabia”, gazda Festivalului, poetul Mircea Dinescu a oferit invitatilor si spectatorilor sositi in cetate o petrecere balcanica traditionala: cu iezi facuti la protap in fata invitatilot, cu vinete, placinta cu praz si, bineinteles, Mambo Siria, formatie descoperita si promovata de Mircea Dinescu de multi ani.
Portul Cetate, a fost, timp de o saptamana, “Balcanopolis”, asa cum l-au numit invitatii. Peste 100 de invitati, romani si straini, au raspuns prezent invitatiei de a descoperi o noua cinematografie, de a ne cunoaste vecinii, de a invata unii de al altii si de a pune bazele unor noi colaborari.
Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.
Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)
Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.
Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.
Parteneri Media: Realitatea TV, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Jurnalul National, Observatorul Cultural, Unica, Zile si Nopti, Lacasuri ortodoxe, AndemMotionFilms, Bmedia, www.port.ro, www.videofil.ro , www.cinefan.ro, www.uichendist.ro, www.calendarevenimente.ro, www.121.ro
Parteneri Media Locali: TVR Craiova, Radio Oltenia Craiova
Gladiator (2000)
Acum o săptămână