Subscribe

marți, 14 septembrie 2010

Turcia, Grecia, Macedonia si Bulgaria la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

    La Cetate, zilele trec una cate una, iar  cinematografia balcanica se descopera incet-incet de catre spectatorii si invitatii: ziua Turciei şi a Greciei a adus, pe lângă tzatziki şi musaca, filmul „Povestiri din Ada-Kaleh” de Ismet Arasan. Seara a adus doua coproductii Grecia-Turcia, cele doua tari avand dese colaborari cinematografice.

    Printre filmele balcanice s-au strecurat filme romanesti, precum “Povesti comuniste vesele si triste” de Diana Deleanu (o regizoare din Ramnicu Valcea, multi-premiata pentru filmele ei), documentarele HBO “Lumea vazuta de Ion B.” si “The Shukar Collective Project” (in prezenta regizorului Matei-Alexandru Mocanu), scurt-metrajele regizorului Gabriel Sarbu, prezent si el la festival (care a si gatit invitatilor o delicioasa salata de ceapa): “Pe Macara” si “La Drumul Mare”, si, bineinteles, avanpremiera nationala a filmului “Europolis”, in regia lui Cornel Gheorghita. Ziua de miercuri s-a încheiat cu filmul „Miresmele Constantinopolului”, o coproducţie Grecia-Turcia de Tassos Boulmetis.

    Ziua Macedoniei a stat sub semnul istoriei filmului, dimineata debutand cu o istorie a fratilor Manakia si o discutie cu Marian Tutui pe aceeasi tema. Regizorul macedonean Antonio Mitriceski si-a prezentat in seara de joi filmul “Dincolo de lac”, o poveste sensibila despre dragoste si sacrificiu, pe muzica lui Gheorghe Zamfir. Ziua de miercuri s-a incheiat cu proiectia in avanpremiera a filmului “Europolis”, in prezenta producatoarei Adina Dulcu.

    Vineri, ziua Bulgariei, a debutat cu o dimineata dedicata Sulinei - oraşul multicultural Sulina a fost prezentat, în diferite ipostaze, cu pesonajele sale pitoreşti in filmele „Porto Franco” de Anca Damian şi „Europolis” de Konstantin Bonev. De altfel, regizorul bulgar  Konstantin Bonev (prezent si el in Port Cetate) semnează şi filmul „Corespondent de război”, programat să ruleze în aceeaşi zi, la Portul Cultural Cetate.  Seara s-a incheiat cu “Povestea cu tantarii si alte istorii”, in regiza lui Andrey Paounov – un film multi-premiat la festivaluri precum Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun sau Mediawave.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu” cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Consiliului Judetean Dolj, Institutului Cultural Roman, Primariilor Calafat si Cetate.

     Cu participarea : NIGHTLOSERS, MAMBO SIRIA, ANTHROPOESIS SOUNDS AND VISIONS (Feerics Biokolective, Caravana, Pontis)    

    Multumiri Centrului Intercultural Anthropoesis, Muzeului Taranului Roman, Clubului Taranului.
    Sponsori: Popeci Motors, Eurolines, QFort, Hotel Panoramic Calafat, Hotel Cetate, 432 Playhouse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu